MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

AYET VE SURE TEFSİRİ

<< 2814 >>

66- "Sana Şarabı ve Kuman Sorarlar. .. "[Bakara 219] Ayeti

 

1. Ebu Hureyre

 

- - (-)

21355- Ebu Hureyre der ki: Şarap üç defa (aşamalı) yasaklandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiği zaman Müslümanlar şarap içiyor ve kumar oynuyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bunu sordular. Bunun üzerine Allah, Nebi'ine (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana şarabı ve kumarı sorarlar. De ki: ''Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.'' Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: ''İhtiyaçtan arta kalanı.'' Allah, size ayetleri böyle açıklıyor ki düşünesiniz" ayetini indirdi. İnsanlar: "Şarap ve kumar bize haram kılınmadı, sadece ''ikisinde de büyük günah vardır'' dendi" dediler ve şarap içmeye devam ettiler. Sonunda bir gün Muhacirlerden bir adam arkadaşlarına akşam namazını kıldırırken yanlış okudu. Bunun üzerine Allah, ilk nazil olan ayetten daha ağır olan "Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın"[Nisa 43] ayetini indirdi. İnsanlar hala içki içiyorlardı, ama namaza ayık olarak geliyorlardı. Sonra bundan daha ağır olan şu ayet nazil oldu: "Ey iman edenler! (Aklı örten) şarap (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz."[Maide 90] Bunun üzerine insanlar: "Bıraktık ey Rabbimiz" dediler. Halk: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda öldürülen ve yataklarında ölen bazıları şarap içip kumar oynuyorlardı. Allah ta bunu şeytanın işi olan bir pislik saymıştır" deyince: "İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih amel işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha önce tatmış olduklarından dolayı bir günah yoktur'[Maide 93] ayeti nazil oldu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer onlara (onların zamanında) haram kılınsaydı, sizin bıraktığınız gibi onlar da bırakırlardı'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

- - (-)

21356- Ömer b. el-Hattab der ki: içkinin haram olduğunu bildiren ilk ayet nazil olunca: "Allahım! içki konusunu içimiz tamamen rahatlayacak bir şekilde açıkla" deyince: "Sana, içki ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır,[Bakara 219] ayeti nazil oldu. Hz. Ömer çağrılıp bu ayet kendisine okununca: "Allahım! içki konusunu içimiz tamamen rahatlayacak bir şekilde açıkla" diye dua etti. Bunun üzerine Nisa Suresindeki: "Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza

yaklaşmayın"[Nisa 43] ayeti nazil oldu. Bu ayet nazil olduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in müezzini kamet getirdiği zaman: "Sarhoş olanlar namaza yaklaşmasın!" şeklinde çağrı da yapardı. Bu ayet in nüzülünden sonra Ömer yine çağrıldı ve bu ayet kendisine okundu. Ancak Ömer yine: "Allahım! İçki konusunu içimiz tamamen rahatlayacak bir şekilde açıkla" diye dua etti. Ardından Maide Süresi'ndeki ayetler nazil oldu. Ömer yine çağrılıp bu ayetler kendisine okundu. Ayet okunurken: ''... Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?"[Maide 91] lafzına ulaştıklarında Ömer: "Vazgeçtik! Vazgeçtik!" demeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3670), Tirmizi (3079) ve Nesai (8/286-7) rivayet ettiler.